Scroll naar beneden
Illustratie van een kastje met draadje naar een molshoop met plantje

Vredenburg en Kronenburg

Smart-Polder-Concept-727x409.png

Een blik op Vredenburg en Kronenburg

Vredenburg bestaat vooral uit rijwoningen, gebouwd tussen 1950 en 1990. In Kronenburg staat veelal hoogbouw met appartementen uit de periode 1990 tot 2005 en gebouwen met voorzieningen (winkels, kantoren, school etc.) zoals het winkelcentrum Kronenburg. De meeste woningen in Vredenburg en Kronenburg hebben energielabel C.

De kans

In Vredenburg en Kronenburg loopt het project Smart Polder. Smart Polder gaat over thermische energie uit oppervlaktewater. Met de restwarmte en -koude uit het water in de wijk kunnen woningen en gebouwen van warmte en koude worden voorzien. Deze warmte wordt opgeslagen in een Warmte Koude opslag (WKO). In de winter wordt de warmte via een warmtepomp naar een temperatuur van 50-70 graden gebracht waarmee de woningen verwarmd worden. Via een warmtenet stroomt deze warmte naar de woningen. Er komt een afleverset in de woningen die warmte kan afgeven aan de bestaande radiatoren. Hiervoor heeft de gemeente van de provincie Gelderland een subsidie ontvangen van 5 miljoen euro.

De gemeente werkt samen met de corporaties Vivare en Volkshuisvesting aan het ontwikkelen van een aanbod voor huurders en particuliere eigenaren in een VVE. Zo kunnen ook zij meedoen met de verduurzamingsplannen van de corporaties. De corporatiewoningen zullen verregaand gerenoveerd en geïsoleerd worden. Er zal geen aardgas meer gebruikt worden voor verwarming, warm tapwater en koken. Huurders worden financieel ontzorgd tot aan pannensets toe.

Planning

Het belastingkantoor en Rijnpoortgebouw in Vredenburg en 386 appartementen in Vredenburg en Kronenburg staan op de planning om tussen 2022 en 2026 verduurzaamd te worden. Daarna staat de rest van Kronenburg op de planning. Vanaf juni 2022 gaan we verder in gesprek met de bewoners over het aardgasvrij maken van woningen. Betaalbaarheid, betrouwbaarheid en leveringszekerheid staan daarbij voorop.

Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen via smartpolder@arnhemaan.nl.