In september 2020 zijn we gestart met het voeren van wijkgesprekken over energie besparen en 'van het aardgas af' in de wijken waarvan we nu weten dat ze niet vóór 2030 van het aardgas afgaan. Tijdens deze wijkgesprekken hebben we bewoners en ondernemers hierover geïnformeerd en besproken wat men zelf al wel kan doen, bijvoorbeeld samen met anderen in de wijk. Zo is het altijd goed om energie te besparen (LED-verlichting, isoleren, zuinige apparaten, ketel zuiniger instellen, verwarming lager) en zonnepanelen te plaatsen.
In september en oktober 2020 hebben de wijkgesprekken overdag plaatsgevonden bij Lijn2030. Van december 2020 t/m maart 2021 hebben we voor 13 wijken digitale wijkgesprekken georganiseerd. In april en mei hebben we nog vijf gepland staan. In de Agenda kunt u zien om welke wijken het gaat.
Wat hebben we opgehaald?
Wijkgesprekken worden door veel deelnemers gewaardeerd. Veel mensen zijn nieuwsgierig wat het alternatief gaat worden voor aardgas en begrijpen dat het voor de betreffende wijk nog niet bekend is. De vragen zijn divers; mensen zijn geïnteresseerd in het beleid van de gemeente op korte en lange termijn, maar zijn ook op zoek naar praktische tips en maatregelen voor verduurzaming.
Veel deelnemers zijn al aan de slag met energie en willen graag nog meer doen. Daarbij zijn bewoners soms zoekende naar welke (vervolg)stappen goed zijn. Ook wat bijvoorbeeld bij oudere woningen, monumenten en beschermd stadsgezicht mogelijk is. Een woonwensenscan kan daarin goed helpen, waar veel interesse in is. Ook zijn er praktische vragen, zoals over het vervangen van de cv-ketel en het isoleren van enkelsteense muren. Ideeën zoals klusjesmensen voor kleine energiebesparende maatregelen zullen we onderzoeken op haalbaarheid.
Men wil graag samen met buurtbewoners aan de slag. Tijdens wijkgesprekken worden dan ook volop tips en ervaringen gedeeld tussen bewoners en ondernemers. De deelnemers zien het wijkgesprek als een mooie startbijeenkomst waar ze een vervolg aan willen geven, in de wijk of op een inhoudelijk thema (zoals isoleren). Er zijn zorgen over betaalbaarheid bij verduurzaming. Wij begrijpen deze zorg en gaan als gemeente voor haalbaarheid en betaalbaarheid in ons beleid. Bewoners willen graag meer weten over de plannen van de woningcorporaties. Omdat de woningcorporaties ook aanwezig waren tijdens de wijkgesprekken hebben bewoners dit direct kunnen delen met hen.
Tijdens de wijkgesprekken worden alle ideeën, vragen, zorgen en behoeften op een prettige wijze besproken. We hebben per wijk via de wijkwebsite/-krant teruggekoppeld wat er is opgehaald. Indien mogelijk wordt het aanbod erop aangepast. U kunt hiervoor www.arnhemaan.nl in de gaten houden.
Bekijk hier de samenvatting van de wijkgesprekken.
Meer informatie
Wilt u zelf aan de slag met het verlagen van uw energierekening? Kijk dan onder tips, goede voorbeelden en ons aanbod.