Scroll naar beneden
Illustratie van een kastje met draadje naar een molshoop met plantje

Initiatieven en nieuws

  Overzicht

Nieuwe update wijkgesprekken 'energie'

974A8635 kopie.jpeg

In september 2020 zijn we gestart met het voeren van wijkgesprekken over energie besparen en 'van het aardgas af'. Dit hebben we gedaan in de wijken waarvan we nu weten dat ze niet vóór 2030 van het aardgas afgaan (klik hier voor meer informatie). Tijdens deze wijkgesprekken hebben we bewoners en ondernemers hierover geïnformeerd. We hebben ook besproken wat men zelf al wel kan doen in zijn woning en ook samen met andere bewoners in de wijk. Het is altijd goed om energie te besparen (kiezen voor LED-verlichting, isoleren, zuinige apparaten aanschaffen, ketel zuiniger instellen, verwarming lager zetten) en zonnepanelen te plaatsen.

In september en oktober 2020 hebben de wijkgesprekken overdag plaatsgevonden bij Lijn2030. Een geheel verduurzaamd, wit-oranje Volkswagenbusje. Van december 2020 t/m juli 2021 hebben we voor 24 wijken digitale wijkgesprekken georganiseerd (wegens coronamaatregelen).

Wat hebben de wijkgesprekken opgeleverd?

De wijkgesprekken worden door veel deelnemers gewaardeerd. Veel mensen zijn nieuwsgierig naar het alternatief voor aardgas en begrijpen dat het voor de betreffende wijk nog niet bekend is. De vragen zijn uiteenlopend; mensen zijn geïnteresseerd in het beleid van de gemeente op korte en lange termijn, maar zijn ook op zoek naar praktische tips en maatregelen voor verduurzaming.

Veel deelnemers zijn al aan de slag gegaan met energie besparen en willen graag nog meer doen. Daarbij zijn bewoners soms zoekende naar welke (vervolg)stappen mogelijk zijn. Ook zijn bewoners benieuwd naar wat bijvoorbeeld bij oudere woningen, monumenten en beschermd stadsgezicht mogelijk is. Een woonwensenscan, waar veel interesse voor is, kan daarin goed helpen. Ook zijn er praktische vragen, over bijvoorbeeld warmtepompen, het vervangen van de cv-ketel en isolatie.

Men wil graag samen met buurtbewoners aan de slag. Tijdens wijkgesprekken worden dan ook volop tips en ervaringen gedeeld tussen bewoners en ondernemers. De deelnemers zien het wijkgesprek als een mooie startbijeenkomst waar ze een vervolg aan willen geven, in de wijk of op een inhoudelijk thema zoals isoleren. Er zijn zorgen over de betaalbaarheid van verduurzaming. Wij begrijpen deze zorg en gaan als gemeente voor haalbaarheid én betaalbaarheid in ons beleid. Bewoners willen graag meer weten over de verduurzamingsplannen van de woningcorporaties. Omdat de woningcorporaties ook aanwezig waren tijdens de wijkgesprekken hebben bewoners hun vragen direct kunnen delen met hen.

Tijdens de wijkgesprekken werden alle ideeën, vragen, zorgen en behoeften bij energiebesparing en verduurzaming op een positieve manier besproken. We hebben per wijk via de wijkwebsite/-krant teruggekoppeld wat er door bewoners is ingebracht. Indien mogelijk wordt het aanbod daarop aangepast. Vanaf september 2021 gaan we in verschillende vormen verder met de gesprekken in de wijken over energie besparen. U bent van harte welkom en kunt hiervoor de agenda in de gaten houden!

Bekijk hier de samenvatting van de wijkgesprekken.

Meer informatie

Wilt u zelf aan de slag met het verlagen van uw energierekening? Kijk dan onder tips, goede voorbeelden en ons aanbod.

Initiatieven en nieuws

Mockup_Book_Cover.jpg

Arnhem Aan Tafel Kookboek nu verkrijgbaar!

Arnhem Aan Tafel duurzaam Kookboek

Lees meer
Arnhemaan.jpg
algemeen

Wat gebeurt er in mijn wijk?

Wijkgerichte aanpak. Kijk wat er in uw wijk gaat gebeuren.

Lees meer
TOCHTSTRIPS-1.jpg

Flink besparen op je energieverbruik

Gratis energiecoaches voor minima

Lees meer

Wij helpen je graag mee