Illustratie van een kastje met draadje naar een molshoop met plantje

Initiatieven en nieuws

  Overzicht

De brandweerkazerne Arnhem duurzaam gebouw

brandweer.png

Schone energie

De 140 zonnepanelen zorgen voor duurzame energie en een lucht/water warmtepomp zorgt voor koeling en verwarming. Daarnaast wordt regenwater opgevangen voor onder andere het vullen van blusvoertuigen.

De nieuwe 24-uurs brandweerkazerne VGGM is een duurzaam gebouw, waarin zorgvuldig met natuurlijke bestaansbronnen wordt omgegaan.

Zo wordt er voor de verwarming en koeling van het gebouw gebruik gemaakt van een lucht/water warmtepomp en is de gehele installatie voorzien van warmteterugwinning. Er liggen 140 zonnepanelen op het dak van de Brandweerkazerne Arnhem. Regenwater wordt in een ondergrondse bak opgevangen en gebruikt voor het vullen van de blusvoertuigen, oefendoeleinden en om de voertuigen te wassen. In de kantoren van de kazerne zijn klimaatplafonds aanwezig die zorgen voor een klimaat dat voldoet aan de hoogste klimaateisen.

Het resultaat

Door de 140 zonnepanelen op het dak produceert de brandweerkazerne groene stroom. De lucht-water-warmtepomp zorgt voor duurzame warmte en koeling. De duurzaamheid van het gebouw is getoetst met de GPR-methodiek. Het hoge ambitieniveau (met een minimum van 7) is met een score van 8+ uiteindelijk overtroffen.

Brandweerkazerne Arnhem

Rietgrachtstraat 74

6828 KE Arnhem

Initiatiefnemer: Gemeente Arnhem
Betrokkenen: Van Pelt Architecten
Aantal panelen: 140

Wij helpen je graag mee