Dag van de Duurzaamheid in Arnhem

Op 10-10 vindt de jaarlijkse dag van de duurzaamheid plaats. Op vele plekken in Nederland laten we zien dat we stappen zetten op weg naar een duurzame samenleving. Ook Arnhem staat bol van de duurzame initiatieven. Op 10-10 laten we dit zien, hieronder een overzicht welke activiteiten er plaats vinden in de stad.

Winkelcentrum Kronenburg: opening van het Groene Plein 09.00 - 17.00 uur

Winkelcentrum Kronenburg is een van de meest duurzame winkelcentra van Gelderland. Deze status heeft het bereikt door een combinatie van effectieve duurzame maatregelen, waarvan de aansluiting op stadswarmte de recenste is. Om de start van de stadsverwarming te vieren nodigt het winkelcentrum bezoekers uit om naar het ‘het Groene Plein’ te komen op woensdag 10 oktober 2018 tussen 09.00 en 16.00 uur.

Het winkelcentrum heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in duurzaamheid. De recente overgang op stadswarmte levert een CO2-vermindering op van wel 85% in vergelijking met de oude warmtevoorziening op gas. Verder bevinden zich op het dak van het winkelcentrum 2.140 zonnepanelen. Op momenten dat het winkelcentrum geen gebruik kan maken van zonne-energie gebruikt het complex groene windenergie. Alle toiletten, urinoirs en waterkranen zijn ingericht op efficiënt waterverbruik. Dat levert het winkelgebied zo’n 1,5 liter waterbesparing per bezoeker op. Bezoekers die met een elektrische auto komen, kunnen deze vlakbij de ingang opladen.

Het complete programma van woensdag 10 oktober 2018 is staat op de website van het winkelcentrum. www.winkelcentrumkronenburg.nl

Showroom Arnhem: duurzame ondernemersavond 18.00 - 21.30 uur

Woensdag 10 oktober aanstaande is de Dag van de Duurzaamheid. In Arnhem presenteren deze dag de 7 Straatjes en Boekhandel Hijman Ongerijmd hun duurzame producten aan de bezoeker van de binnenstad.Aansluitend nodigt Platform Binnenstad Arnhem je graag uit voor de Avond van de duurzaamheid ‘Laat je duurzaam verrassen’ in Showroom Arnhem aan de Langstraat 20.

We laten je deze avond een aantal initiatieven zien die onze binnenstad duurzamer én nog mooier maken. Arnhemse bedrijven en initiatiefnemers gaan ons inspireren om duurzaamheid op de agenda te zetten. Je kunt je laten informeren over, en inschrijven voor, de Energiescan die speciaal voor de ondernemers in de Arnhemse binnenstad is ontwikkeld. En je duurzaam laten verrassen op de markt die het programma omlijst.

Het programma

18.00 uur Inloop met soep en broodjes
19.00 uur Opening door Marian van Hooij, Regisseur Platform Binnenstad Arnhem en directeur CASA, Edwin Verdurmen, tevens gespreksleider van de avond.
19.10 uur Binnenstaddistributie: Waarom de tijd er rijp voor is!
Birgit Hendriks, oprichter en eigenaar van Binnenstadservice Nijmegen, vertelt ons waarom binnenstadservice Nijmegen na tien jaar nog volop in bedrijf is. Wat zijn de kritische succesfactoren? Waarom kan het nu ook in Arnhem? En wat is de meerwaarde voor bezoekers, bewoners en ondernemers.
19.40 uur Edwin Verdurmen spreekt met…
  •  Erik Toenhake, directeur Dutch Spirit
  •  Tom Kortbeek, eigenaar Kunstlab Arnhem en organisator Innovate
  •  Steven Koster, oprichter PUURland
  •  Robin van de Beek, eigenaar Onemoretime en organisator Festival De luie hond
  •  Clemens Berntsen, beheerder afval- en stadsreiniging gemeente Arnhem
20.10 uur Verbetermogelijkheden energieverbruik
De energiescan, ontwikkeld door van Beek ingenieurs uit Arnhem, geeft ondernemers in de binnenstad de mogelijkheid om kort en bondig de verbetermogelijkheden op het gebied van hun energieverbruik in kaart te krijgen. Twee ondernemers uit de binnenstad hebben de proef op de som genomen en vertellen over hun ervaring. Nota bene: Platform Binnenstad Arnhem heeft vanuit het collectief een aanvraag bij de Provincie Gelderland en de gemeente Arnhem gedaan waardoor de individuele ondernemer 75% reductie krijgt op de Energiescan!
20.30 uur Afsluiting met informele voortzetting en Duurzame Markt
21.30 uur Einde

Na inschrijving ontvang je van ons een bevestiging, drie consumptiebonnen en een kaart waarop je je slogan invult: Samen werken aan een duurzame binnenstad is belangrijk omdat….Je maakt kans op een gratis energiescan als jouw slogan wordt geselecteerd door de ondernemers die hun verhaal hebben verteld in het bovenstaande programma.

We zien je graag op 10/10 in Showroom Arnhem! Laat je duurzaam verrassen! Dus meld je aan!

De avond van de duurzaamheid is mogelijk gemaakt door: Provincie Gelderland, gemeente Arnhem en Platform Binnenstad Arnhem.

Roermondsplein: excursie Blauwe Golven 09.00 - 12.00 uur

Ben jij ook zo benieuwd wat er gaande is op het Roermondsplein de "Blauwe Golven". En welke duurzame maatregelen er genomen worden bij dit project? Meld je aan voor een exclusieve excursie op 10 oktober 2018,de nationale dag van de duurzaamheid!

Wat krijg je:
Je krijgt een korte presentatie over het project. Daarna ga je het projectgebied op voor een rondleiding. Voor koffie en thee is gezorgd.

Veiligheidsschoenen zijn verplicht. Heb je geen eigen veiligheidsschoenen, geef dit dan aan bij de aanmelding. We hebben beperkt schoenen beschikbaar dus wees er snel bij.

Datum: 10 oktober 2018
Groep 1 maximaal 12 personen:   9:00 - 10:30
Groep 2 maximaal 12 personen:   9:45 - 11:15
Groep 3 maximaal 12 personen: 10:30 - 12:00

Verzamellocatie: Informatiewinkel Binnenstad Zuid, Trans 26 in Arnhem.

Hoe meld je je aan?
Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar nils.busser@arnhem.nl.
Vermeld hierin op welk tijdstip je komt en of je zelf veiligheidsschoenen hebt (zo niet dan je schoenmaat). 

Beekdal Lyceum: presentatie leerlingen klas 2 "stad van de toekomst" 14.00 uur

Hoe ziet de stad er in de toekomst uit? Hoe leven we met elkaar? Hoe ziet ons vervoer eruit? Hoe gaan we om met de ruimte, het water en ons milieu? Welke kleding dragen we? Fantaseer, filosofeer, fabriceer en breng daarmee jouw ideeën over de stad van de toekomst tot leven.

Leerlingen uit klas 2A, 2C, 2E en 2G van het Beekdal Lyceum zijn de afgelopen tijd hard aan het brainstormen geweest over hun stad van de toekomst. In groepjes hebben ze oplossingen bedacht om anders met water, milieu, ruimte, mobiliteit en gebouwen om te gaan en zo de stad voor volgende generatie leefbaar te houden. In de techniekles geven zij hun duurzame oplossingen vorm.

Presentaties
Op woensdag 10 oktober, Dag van de Duurzaamheid, tussen 15.00 en 16.00 uur, presenteren de tweedeklassers in het atrium en de kantine van het Beekdal Lyceum hun uitgewerkte toekomstplannen voor de stad.

Modeshow
Voorafgaand aan de presentaties  - tussen 14.30 en 15.00 uur -  showen de leerlingen cultuur uit klas 2G en 2H kleding die zij hebben gemaakt door verschillende materialen her te gebruiken.

U bent van harte uitgenodigd om naar al deze presentaties te komen kijken!

Kijk voor meer informatie op de website van Beekdal Lyceum

Insula Dei: bijeenkomst waar wordt nagesproken over de film "Before the Flood": 19.30 uur (vertoning film op zaterdag 6 oktober a.s. in openlucht bioscoop in Park Angerenstein)

Kom 6 oktober naar de openluchtbioscoop in park Angerenstein en bekijk samen met je buren de film "Before the Flood".

In de film laat Leonardo DiCaprio zien welke gevolgen klimaatverandering nu al heeft. Hij praat met wetenschappers en wereldleiders en doet verslag van de oorzaken van klimaatverandering en de mogelijke oplossingen.

Om 19.45 uur vertellen we kort waarom wij deze filmavond hebben georganiseerd en om 20.00 uur start de film. Neem een (tuin)stoel, een warm dekentje en wat lekkers te eten en te drinken mee. En natuurlijk je huisgenoten en je buren.

De filmvoorstelling is georganiseerd door buurtbewoners Jasper, Sanne, Hans, Rob en Anne-Marie. We willen graag samen met de buurt, met jullie dus, aan de slag om Angerenstein toekomstbestendig te maken. Hoe kunnen we bijvoorbeeld samen meer energie besparen, duurzame energie opwekken, onze tuinen vergroenen, verdroging en wateroverlast tegengaan?

Naast de filmvoorstelling 6 oktober a.s. organiseren we daarom op woensdag 10 oktober a.s., tevens Dag van de Duurzaamheid, een bijeenkomst bij Insula Dei (aanvang 19.30 uur) om ideeën uit te wisselen en samen aan de slag te gaan. Meer informatie daarover na de film. We zijn benieuwd naar wat er bij jullie leeft!

Natuurcentrum Arnhem: duurzaam diner op de stadsboerderij de Korenmaat: aanvang 17.30 en 18.30 uur

Op vrijdag 12 oktober organiseren Natuurcentrum Arnhem en De Hooijmaat weer een Duurzaam Diner: (h)eerlijk eten met verse biologische producten van eigen land en uit de streek. Tijdens dit 'Walking Dinner' worden de gerechten uitgeserveerd op verschillende bijzondere plekjes op het erf van Stadsboerderij De Korenmaat. Het Duurzaam Diner bestaat uit een 3-gangen menu voor €17,50.

Wil jij je ook laten verrassen door een bijzonder diner in boerderijsfeer, met duurzaam en vooral lekker eten?
Reserveer dan meteen via welkom@dehooijmaat.nl. Vol = Vol.

Er zijn twee startrondes:
AANVANG RONDE 1: 17:30 UUR
AANVANG RONDE 2: 18:30 UUR
Neem voor vragen contact op met Boerderijcafé De Hooijmaat: Telefoon 026-7 029 029

 

Dag van de Duurzaamheid