Warmtebron in Kronenburg/Vredenburg
De warmtebron in delen van Kronenburg/Vredenburg zal worden gevormd door het gemaal en warmte koudeopslag techniek. Dit zorgt ervoor dat in de zomer gebruik kan worden gemaakt van de koude die in de winter uit het oppervlaktewater is gehaald. En in de winter wordt de warmte uit de zomer gebruikt waarmee de huizen worden verwarmd. In de huizen komt er een warmtewisselaar die warmte vanuit het net levert aan de installatie van de woning.
Nieuwere wijken zoals Schuytgraaf, zijn al centraal aangesloten op stadsverwarming. Zoals gezegd, de afvalverbrander AVR in Duiven is de bron voor deze stadsverwarming. De bedoeling is dat ook wijken als Immerloo en ’t Duifje daarop aanhaken. Arnhem onderzoekt nog op diverse plekken of de wijken aangesloten kunnen worden op een collectief warmtenet in combinatie met isolatie van de woningen. Het gaat om het centrum, Presikhaaf 3, Geitenkamp, Arnhem-West en Malburgen.
Rioolwaterzuivering als warmtebron
De rioolwaterzuivering aan de rand van Elderveld-Noord is ook een goede lokale bron. Gezuiverd water kan door middel van warmtepompen via het (nog aan te leggen lokale warmtenet) warmte leveren aan de woningen.
Andere wijken die voor 2030 van het gas af moeten, zijn Saksen Weimar, Nieuw Monnikenhuizen, Stadseiland, Plantagebuurt en Nieuwe Aa en Tuin van Elden. Woningen in deze wijken zullen helemaal overgaan van aardgas op elektriciteit.
Kosten
Het beleid van de gemeente is dat de kosten van duurzame warmte niet hoger mogen zijn dan verwarmen met aardgas. Het Rijk stelt elk jaar maximumtarieven vast voor warmtelevering.