Scroll naar beneden
Warmtenet

Warmtenet

Warmtenet in Arnhem

Arnhem2.jpg

Warmtenet in Arnhem

In Arnhem zijn we hard aan het werk om voor 2030 meer dan tien wijken grotendeels van het gas af te hebben. Woningen in deze wijken zullen helemaal overgaan van aardgas op elektriciteit. Het warmtenet speelt daarbij een belangrijke rol. Het warmtenet kan gevoed worden door een lokale bron, in of in de buurt van de wijk. Een warmtenet kan ook centraal gevoed worden, in Arnhem is dat dan warmte afkomstig van de AVR in Duiven.

Kronenburg gaat binnenkort over op zo’n lokaal warmtenet. Mogelijk gaan Elderveld-Noord, Hoogkamp en Plattenburg ook al snel over op een lokaal warmtenet. Deze wijken (of delen van de) wijken zullen dan verwarmd worden door een lokale bron in de buurt.

Het filmpje dat je hieronder treft gaat over het lokale warmtenet in een deel van Kronenburg/Vredenburg, een van de eerste wijken in Arnhem die worden aangekoppeld aan het warmtenet. In het filmpje kun je zien hoe dat gaat.


Warmtebron in Kronenburg/Vredenburg

De warmtebron in delen van Kronenburg/Vredenburg zal worden gevormd door het gemaal en warmte koudeopslag techniek. Dit zorgt ervoor dat in de zomer gebruik kan worden gemaakt van de koude die in de winter uit het oppervlaktewater is gehaald. En in de winter wordt de warmte uit de zomer gebruikt waarmee de huizen worden verwarmd. In de huizen komt er een warmtewisselaar die warmte vanuit het net levert aan de installatie van de woning.

Nieuwere wijken zoals Schuytgraaf, zijn al centraal aangesloten op stadsverwarming. Zoals gezegd, de afvalverbrander AVR in Duiven is de bron voor deze stadsverwarming. De bedoeling is dat ook wijken als Immerloo en ’t Duifje daarop aanhaken. Arnhem onderzoekt nog op diverse plekken of de wijken aangesloten kunnen worden op een collectief warmtenet in combinatie met isolatie van de woningen. Het gaat om het centrum, Presikhaaf 3, Geitenkamp, Arnhem-West en Malburgen.

Rioolwaterzuivering als warmtebron

De rioolwaterzuivering aan de rand van Elderveld-Noord is ook een goede lokale bron. Gezuiverd water kan door middel van warmtepompen via het (nog aan te leggen lokale warmtenet) warmte leveren aan de woningen.

Andere wijken die voor 2030 van het gas af moeten, zijn Saksen Weimar, Nieuw Monnikenhuizen, Stadseiland, Plantagebuurt en Nieuwe Aa en Tuin van Elden. Woningen in deze wijken zullen helemaal overgaan van aardgas op elektriciteit.

Kosten

Het beleid van de gemeente is dat de kosten van duurzame warmte niet hoger mogen zijn dan verwarmen met aardgas. Het Rijk stelt elk jaar maximumtarieven vast voor warmtelevering.

Wij helpen je graag mee