Groenewijkstroom zorgt dat groene stroom in de wijk blijft

Groenewijkstroom
Statenlaan 8
6828 WE Arnhem

Initiatiefnemer: Luuk Wiehink en Roel Oortgiesen
Start: mei 2017

Onderwerpen: 
Zonne-energie
Groenewijkstroom

In de wijken Sint Marten en het Sonsbeekkwartier wekken veel huishoudens en ondernemers stroom op met zonnepanelen. Niet alle opgewekte stroom wordt direct door hun gebruikt, het overschot aan stroom leveren ze aan het stroomnet van de wijk. Groenewijkstroom is een innovatief product waarmee huishoudens elkaars opgewekte zonne-energie kunnen gebruiken zodat het overschot aan stroom in de wijk gebruikt wordt en niet verloren gaat. Groenewijkstroom registreert hoeveel lokaal opgewekte groene stroom een huishouden gebruikt en zij verdienen met dit gebruik E-Punten gratis, die ze uit kunnen geven aan producten uit de wijk.

Hoe werkt het?

Met de Groenewijkstroom app krijgen huishoudens via hun smartphone inzicht krijgen in hoeveel zonne-energie er in de wijk wordt opgewekt èn kunnen zij zonder zonnepanelen stroom van de buren met zonnepanelen gebruiken. Als er veel stroom in de wijk wordt opgewekt krijgen deelnemers een appje: ‘Gebruik nu stroom want we hebben over!’ Dan weten ze wanneer het een goed moment is om bijvoorbeeld de wasmachine aan te zetten, te stofzuigen, of de telefoon en elektrische fiets op te laden. Hiermee worden E-Punten gratis verdiend. De E-Punten kunnen worden uitgeven bij ondernemers in de buurt of mee worden gehandeld met medebewoners in de wijk.

Groenewijkstroom is een gebruiksvriendelijk systeem waarin alles gebeurt binnen dezelfde app, ook het overmaken van E gaat eenvoudig digitaal via een persoonlijke QR-Code.

Sinds afgelopen mei is de Groenewijkstroom app in Arnhem actief. Samen met 100 huishoudens en 8 ondernemers wordt de app doorontwikkeld met als doel is om binnen twee jaar heel Arnhem aan te sluiten op Groenewijkstroom.

Heb je vragen over energie besparen?

Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland. Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
 

Ga naar ELMG.nl
 

Energieloket Midden Gelderland