Rijden op stroom van remmende bussen

Winkelcentrum Schuytgraaf
Castorstraat 2
Arnhem 6846 XB

Betrokkenen: Gemeente Arnhem, Euregio Rhein-Waal, Interreg Duitsland - Nederland, Provincie Gelderland
Gerealiseerd: juni 2017

Onderwerpen: 
Mobiliteit
Breng-flex taxi bij laadpunt

Het is nu mogelijk om elektrisch te rijden op stroom afkomstig van een remmende bus. Op 21 juni 2017 is bij winkelcentrum Schuytgraaf in Arnhem het eerste laadpunt voor elektrische auto's geopend, die geïntegreerd is in de mast van een trolleybovenleiding. Een Europese primeur. De stroom krijgt het laadpunt mede van remmende trolleybussen die energie terugleveren. Het is de bedoeling dat er de komende jaren meer van deze laadpunten komen.

De laadpunten zullen in eerste instantie gebruikt worden door taxi's van Breng Flex. Dat is een vervoerservice op bestelling, die rijdt van halte naar halte in de regio Arnhem-Nijmegen. Een deel van de taxi's rijdt volledig elektrisch. Zij kunnen bij dit laadpunt 'bijtanken' tussen de ritten door.

Het resultaat

De schoonste vorm van energie, is de energie die je bespaart. Door deze remenergie te gebruiken, besparen we energie. Afremmende bussen leveren stroom terug aan de bovenleiding, die wordt opgeslagen in (hergebruikte) accu's in de openbare ruimte. Vanuit deze accu's kunnen elektrische voertuigen, openbare verlichting en andere toepassingen weer voorzien worden van groene elektrische energie.

Heb je vragen over energie besparen?

Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland. Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
 

Ga naar ELMG.nl
 

Energieloket Midden Gelderland