Voetbalvereniging SML gaat voor zonne-energie en LED verlichting

Voetbalvereniging SML
Kemperbergerweg 11a
6816 RM Arnhem

Initiatiefnemer: SML
Betrokkenen: Sportief Opgewekt, Duurzaam Verenigen, gemeente Arnhem
Gerealiseerd: 2016
Aantal panelen: 82
Besparing: 31.400 kWh/jaar

Onderwerpen: 
Zonne-energie
Verlichting (LED)
Ledverlichting voetbalvereniging SML

Het clubhuis van SML is voorzien van 82 zonnepanelen. Binnen in het clubhuis is alle binnenverlichting vervangen door led en ook de lichtmasten bij de velden zijn voorzien van ledverlichting.

De investering werd gefinancierd door de landelijke subsidie voor sportverenigingen en duurzaamheidslening van de gemeente Arnhem. Sportief Opgewekt heeft geadviseerd en uitgevoerd. Project is gestart na een battle tussen Arnhemse sportclubs "Arnhem United" georganiseerd door Duurzaam Verenigen.
Sportief Opgewekt en Duurzaam Verenigen zijn partijen die naast advies en realisatie, ook de leden bewust maken van het nut van verduurzaming.

Op het monitoringsscherm in de kantine is live op een begrijpelijke manier te zien hoeveel stroom wordt opgewekt en gebruikt.

Zonnepanelen bij SML

Het resultaat

Door de ledverlichting en zonnepanelen bespaart SML elk jaar 31.400 kWh grijze stroom. Dit komt neer op jaarlijks ruim 17.000 kilo minder CO2-uitstoot in de lucht. Dit staat gelijk aan de opname door bijna 900 eiken waar een oppervlakte van 3 voetbalvelden voor nodig zou zijn.

Heb je vragen over energie besparen?

Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland. Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
 

Ga naar ELMG.nl
 

Energieloket Midden Gelderland