Stadboerderij de Korenmaat is stroomneutraal

Stadboerderij de Korenmaat
Marius van Beeklaan 5
6836 WD Arnhem

Initiatiefnemer: Stichting Natuurcentrum Arnhem
Betrokkenen: Slim Opgewekt, Gemeente Arnhem
Gerealiseerd: 2017
Aantal panelen: 180
Hoeveelheid opwek in kWh/jaar: 46.728 kWh
Oppervlakte van de veldopstelling: 300M2

Zonnepanelen worden geplaatst bij de Korenmaat

Trots kunnen we jullie vertellen dat de Korenmaat stroomneutraal is. De manier waarop is bovendien uniek. Als eerste stadboerderij in Nederland hebben we namelijk zonnepanelen in veldopstelling op ons terrein. Slim Opgewekt plaatste de panelen in het weiland naast de parkeerplaats. Naast de zonnepanelen zijn ook alle conventionele lampen vervangen door zuinige ledlampen.

Interactief monitoringsscherm
Op een beeldend Energiescherm kunnen bezoekers live kunnen zien hoeveel stroom de Korenmaat opwekt en verbruikt. Dit wordt vertaald in begrijpelijke taal zoals het aantal minuten een biggenlamp gebruiken, grasmaaien en een heggenschaar gebruiken.

Door de ledverlichting en zonnepanelen bespaart de Korenmaat elk jaar 53.700 kWh grijze stroom. Dit komt neer op zo’n 30.100 kg minder CO2-uitstoot in de lucht. Als de stadsboerdrij niet zou verduurzamen, maar wel deze uitstoot wilden compenseren, zouden er ruim vijf voetbalvelden vol geplant moeten worden met 1.500 volwassen eiken.

Heb je vragen over energie besparen?

Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland. Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
 

Ga naar ELMG.nl
 

Energieloket Midden Gelderland