Polderdrift: ecologisch wonen op menselijke maat

Polderdrift
Mr J.M. de Kempenaersingel 44
6836 MH Arnhem

Initiatiefnemer: woningbouwvereniging AWBA (nu Portaal) en de Woonvereniging Polderdrift
Gerealiseerd: 1996
Aantal woningen: 40

Onderwerpen: 
Zonne-energie
Slimme aanpak energieverbruik
Isolatie
Polderdrift

Polderdrift bestaat uit veertig huurwoningen in vier verschillende maten, voor elk wat wils. De huishoudens variëren in grootte van 1 tot 5 personen. De woningen zijn duurzaam gebouwd en hebben meerdere energiebesparende systemen. Ze staan in een U-vorm, om een gezamenlijk binnengebied heen.

Polderdrift kent een voor Nederland uniek watersysteem. Ze gebruiken ‘gewoon’ leidingwater voor kraanwater en de douches en baden. Regenwater wordt centraal opgevangen en gebruikt voor de wasmachines. Het afvalwater uit de keukens, douches en wasmachines wordt afgevoerd naar een rietveld en daar gezuiverd. Je kunt het niet meer drinken, maar dit ‘grijswater’ is schoon genoeg om de toiletten mee te spoelen.

Zonneboilers voorzien de woningen in ongeveer de helft van de warmte die nodig is voor verwarming van douche en kraanwater. Daarmee sparen zij per woning al gauw 200 kuub aardgas per jaar uit. Sommige woningen hebben ook zonnepanelen die elektriciteit opwekken. Voor de bouw van de woningen is gebruikgemaakt van herbruikbare en milieuvriendelijke materialen. Ook zijn de woningen zeer goed geïsoleerd.

Polderdrift ligt in het uiterste zuiden van Arnhem, in de wijk Rijkerswoerd. Je vindt de woningen aan de Ank van der Moerdreef, de Hans Tiemeijerhof en de Mr J.M. de Kempenaersingel.

Heb je vragen over energie besparen?

Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland. Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
 

Ga naar ELMG.nl
 

Energieloket Midden Gelderland