Een tussenwoning energiezuinig en all-electic gemaakt

All-electric tussenwoning
Rijkerswoerd-West
Arnhem

Initiatiefnemer: Pascal Saul
Gerealiseerd: 2014 - 2019
Warmtepomp: LG 9KW (R410) lucht-water warmtepomp voor de central verwarming en sanitair warm water (vat van 200 liter). Mitsubishi MXZ-3F54VF (R32) lucht-lucht warmtepomp met drie MSZ-LNxxVGW binnenunits (35/35/25) voor de koeling en alternatief en back-up voor de centrale verwarming.
Aantal zonnepanelen: 23 (4530Wp); op het platte dak (2x 2x4 x SF-170S), op de schuur (4x JKM325M-60-V) en als schuurafdak (3x SF-170S) onder verschillende hoeken en orientaties.

Onderwerpen: 
Zonne-energie
Warmte
Slimme aanpak energieverbruik
Verlichting (LED)
Isolatie

Energie besparen als hobby
Samen met zijn vriendin woont Pascal Saul in een tussenwoning in Arnhem. In 2013 kocht hij de woning in de wijk Rijkerswoerd-West en heeft deze nu volledig gerenoveerd en verbeterd.

Er waren al een aantal energiebesparende maatregelen aanwezig vanuit de bouw destijds, maar inmiddels woont Pascal geheel gasloos en wekt hij zijn energie zelf op. ‘Ik zie het als een investering die goed is voor het milieu en voor mijn portemonnee’. De ervaring die hij heeft opgedaan met duurzaam renoveren deelt Pascal Saul graag met anderen en staan op de website van de Nationale Duurzame Huizen Route.

Advies
Pascal heeft veel informatie op internet en technische forums gevonden. ‘Hoe meer je over duurzaamheid en energie besparen leest, hoe meer je er in gaat geloven.’ Wie ook in de slag wil gaan in zijn huis adviseert Pascal: ‘Kijk goed rond wat er allemaal mogelijk is, verdiep je in de materie en houd ook rekening met installaties die je wellicht op een later moment nog gaat aansluiten’.

Het resultaat

Bij de bouw van dit huis waren al een aantal energiebesparende maatregelen genomen destijds (B-label). In 2013 heeft Pascal de woning gekocht en volledig gerenoveerd en verbeterd. Ondanks het geringe dakoppervlak is met het plaatsen van de zonnepanelen en de warmtepomp gelukt om gasloos het huis te verwarmen en duurzaam energie op te wekken. De verwachting is dat de energierekening rond de 0 euro uit gaat komen.

Heb je vragen over energie besparen?

Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland. Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
 

Ga naar ELMG.nl
 

Energieloket Midden Gelderland