Brandstofcel voor Sporthal Rijkerswoerd

Sporthal Rijkerswoerd
De Pas 44
6836 BK Arnhem

Initiatiefnemer: Gemeente Arnhem, Sportbedrijf
Betrokkenen: Energy Company en Sportief Opgewekt
Gerealiseerd: 2011-2013 en 2017
Aantal panelen: 262

Onderwerpen: 
Zonne-energie
Warmte
Slimme aanpak energieverbruik
Verlichting (LED)
Zonnepanelen sporthal Rijkerswoerd

Lager energieverbruik

Voor sporthal Rijkerswoerd zijn diverse maatregelen genomen voor een lager energieverbruik. In 2011/2012 is "beheer op afstand" gerealiseerd, waarbij installaties in het gebouw via een pc en software in gebruik worden gegeven. Medewerkers en gebruikers kunnen- binnen hun gebruikstijd - door middel van een gebruikerspas toegang krijgen in de accommodatie. Hierdoor draaien de installaties alleen tijdens hun aanwezigheid. Ook is de verlichting vervangen door LED-verlichting.
Dit leverde een behoorlijke energiebesparing op.

Zelf energie opwekken

Tevens is in 2011/2012 op deze locatie een brandstofcel (Bleu-Gen) geplaatst die tegelijkertijd warmte (water) en energie opwekt. In 2017 zijn op het dak van het sportcentrum  door Sportief Opgewekt 262 zonnepanelen geïnstalleerd. In het centrum hangt een monitoringsscherm dat in sportieve beelden laat zien hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en hoeveel stroom er in het centrum wordt gebruikt.

 

Monitoringsscherm met opwek en verbruik

Het resultaat

Door het gebruik van een brandstofcel wordt energie opgewekt en water verwarmt met 7.012 kilo minder CO2-uitstoot. Dat is 70 procent CO2-reductie. Daarnaast levert het slimme energiebeheer op afstand en het gebruik van LED-verlichting een behoorlijke energiebesparing op.

Door de installatie van de zonnepanelen bespaart het sportcentrum elk jaar 66.008 kWh grijze stroom. Om de hoeveelheid CO2-uitstoot te compenseren die zoveel grijze stroom veroorzaakt zou je bijna zeven voetbalvelden vol moeten planten met volwassen eiken.

Heb je vragen over energie besparen?

Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland. Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
 

Ga naar ELMG.nl
 

Energieloket Midden Gelderland