De Montessori College Arnhem gaat voor duurzaam onderwijs

Montessori College Arnhem
Utrechtseweg 174
6812 AL Arnhem

Initiatiefnemer: Montessori College Arnhem
Betrokkenen: Greenspread, de gemeente Arnhem, de provincie Gelderland, Alliander, schoonmaakbedrijf Aalbers en vele andere donateurs en investeerders, onder wie ouders, vrienden en bekenden van Montessori College Arnhem
Gerealiseerd: 2014
Aantal panelen: 32
Hoeveelheid opwek in kWh/jaar: 13.000 kWh

Onderwerpen: 
Zonne-energie
Verlichting (LED)
Zonnepanelen Montessori College Arnhem

Op 10 juli 2014 zijn 32 zonnepanelen geplaatst op de luchtbehandelingskast op het dak van de aula van het Montessori College Arnhem. Deze zijn het tastbare resultaat van de actie ‘zonnepaneel en lichtwand’  van de leerlingenraad.

In 2013 is door de verkoop van groene bandjes 1500 euro bij elkaar bracht. Dit werd – na verdubbeling door de gemeente - geïnvesteerd in een lichtwand. Deze heeft de kleuren van de regenboog en krijgt zijn elektriciteit van twee zonnepanelen op het dak.

Fase 2 van de actie ging om de realisering van nog meer zonnepanelen op het dak. Via crowdfunding is in 2014 een bedrag van 20.000 euro opgehaald. Op 10 juli was de plaatsing een feit.

Op beeldscherm is te volgen hoeveel kilowatt wordt opgewekt en hoe vaak  je daarvoor bijvoorbeeld een wasmachine kunt laten draaien. Ook thuis kun je dat  per uur op je beeldscherm volgen, kijk op http://upp.nl/display#chart/428.

Het Montessori College Arnhem doet meer. In 2014 zijn zij gestart met een grote Energy Challenge, een battle tussen vijf Quadraamscholen in samenwerking met HAN en MBO. Leerlingen dagen elkaar uit om structureel minder energie te gebruiken. Ook de verlichting in school is grotendeels vervangen door LED-lampen  en dripp kranen leveren een besparing van 97% op het waterverbruik.

Zonnepanelen

Het resultaat

Tientallen crowdfunders hebben zich aan het project verbonden. Samen met donaties van de gemeente Arnhem, Alliander, Quadraam, de Stichting Vrienden MCA en Schoonmaakbedrijf Aalbers én de provinciale subsidie hebben we voldoende middelen verzameld om de investering te kunnen doen. De crowdfunders hebben € 100,- ingelegd en ontvangen vijf jaar lang € 25,- retour. Sommigen van hen zien af van de terugbetaling, maar hebben als rendement gekozen voor een vijfjarig lidmaatschap van de Rijn en IJssel Energie Coöperatie.

Heb je vragen over energie besparen?

Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland. Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
 

Ga naar ELMG.nl
 

Energieloket Midden Gelderland