Sportpark Drielsedijk heeft zonnepanelen in veldopstelling

Sportpark Drielsedijk
Drielsedijk 17
6841 HJ Arnhem

Initiatiefnemer: Gemeente Arnhem, Voetbalvereniging AZ 2000
Betrokkenen: Sportief Opgewekt, Sportbedrijf Arnhem, ARC The Pigs, Mystique Arnhem
Gerealiseerd: 2017
Aantal panelen: 244
Hoeveelheid opwek in kWh/jaar: 64.416 kWh
Oppervlakte van de veldopstelling: 400M2

Onderwerpen: 
Zonne-energie
Verlichting (LED)
Zonnepanelen Sportpark Drielsedijk

Extra energiebesparing en opwek van zonnestroom

Naast (extra) ledverlichting om energie te besparen wekt Sportpark Drielsedijk ook een stuk meer zonnestroom. Eerder al installeerde Sportief Opgewekt 48 zonnepanelen op het schuine dak, maar daar zijn in opdracht van de Gemeente Arnhem en voetbalvereniging AZ 2000 maar liefst 244 zonnepanelen bijgeplaatst! Deze panelen passen niet op het dak en daarom heeft Sportief Opgewekt deze zonnepanelen in veldopstelling in het rugbyveld geïnstalleerd.
Daarnaast is de kapschuur Drielsdijk voorzien van 68 zonnepanelen die elektriciteit levert voor de twee verenigingen: The Pigs en de Marching Band. In 2018 is hierbij 47.421 kWh zonnestroom opgewekt.

Interactieve monitoring

Sportief Opgewekt heeft voor haar verduurzaamde sportlocaties een uniek scherm ontwikkeld. Hierop zie je op beeldende wijze hoeveel zonne-energie wordt opgewekt en hoeveel energie wordt gebruikt. Bijvoorbeeld hoeveel minuten led-sportveldverlichting gebruiken, kilometers een elektrische auto rijden of ballen oppompen.

Interactieve monitor

Het resultaat

Om een gemiddeld huis van stroom te voorzien zijn 12 panelen nodig; de veldopstelling die aan de rand van het rugbyveld komt, telt er maar liefst 244. Zoveel zonnestroom is nodig om alle stroom op te wekken voor muziekvereniging Mystique, AZ 2000, the Pigs en Sportbedrijf Arnhem. Door alle ledverlichting en zonnepanelen op Sportpark Drielsedijk wordt jaarlijks 87.300 kWh grijze stroom bespaart. Dit komt neer op zo’n 48.900 kg minder CO2-uitstoot in de lucht. Wanneer het sportpark niet verduurzaamd zou worden, maar deze uitstoot gecompenseerd zou moeten worden, hadden zij bijna negen voetbalvelden vol met volwassen eiken moeten planten.

Heb je vragen over energie besparen?

Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland. Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
 

Ga naar ELMG.nl
 

Energieloket Midden Gelderland