Sporthal De Laar West als energiecentrale

Sporthal De Laar West
Brabantweg 115
6844 GA Arnhem

Initiatiefnemer: Gemeente Arnhem
Betrokkenen: Sportief Opgewekt
Gerealiseerd: 2017
Aantal panelen: 524
Hoeveelheid opwek in kWh/jaar: 136.718 kWh

Onderwerpen: 
Zonne-energie
Verlichting (LED)
Isolatie
Zonnepanelen Sporthal De Laar West

Gemeente Arnhem geeft het goede voorbeeld om energie te besparen en groene stroom zelf op te wekken. Daarom zijn op het dak van Sporthal de Laar West maar liefst 524 zonnepanelen geplaatst, met hulp van SDE+ subsidie. Over 2018 hebben deze 136.718 kWh opgewekt. Per saldo is er meer opgewekt dan er gebruikt is en is dit pand daarmee energieneutraal. Daarnaast is het pand nagenoeg volledig voorzien van LED verlichting. Deze maatregelen zijn onderdeel van de ambitie om de komende jaren gemeentelijk vastgoed verder te verduurzamen.

In de sporthal wordt onder meer gevoetbald, gebadmintond en gekorfbald. Daarnaast zijn er een kinderdagopvang, een buitenschoolse opvang en een jeugdhonk ondergebracht. De vaste huurders zien het effect van deze maatregelen terug in een lagere energierekening.

Het resultaat

Met deze zonne-installatie brengt de gemeente de verduurzaming van de bestaande eigen gebouwen op gang. Tot 2027 worden 21 locaties aangepakt. Deze 21 locaties zijn gezamenlijk goed voor 30 procent van het totale elektriciteitsgebruik van de gemeente zelf en 50 procent van het totale gasgebruik. Het is de bedoeling dat de gemeente in totaal zo’n honderd panden duurzamer maakt.

De verduurzaming van het gemeentelijke vastgoed is onderdeel van het ‘New Energy Made in Arnhem’ programma. Dit programma heeft als doel de energie- en milieutechnologie-sector in de regio te versterken, energiebesparing te realiseren en opwek van duurzame energie te stimuleren. De gemeente wil daarbij zelf het goede voorbeeld geven, door kritisch te kijken hoe zij zelf duurzamer kan worden.

Heb je vragen over energie besparen?

Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland. Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
 

Ga naar ELMG.nl
 

Energieloket Midden Gelderland