Ontdekkend leren in de Energy Battle bij basisschool 't Panorama

Basisschool 't Panorama
Mesdaglaan 70
6813 GS Arnhem

Initiatiefnemer: Natuurcentrum Arnhem
Betrokkenen: Basisschool 't Panorama, Klimaatverbond Energy Battle
Gerealiseerd: 2017
Besparing: 16,5% op elektra en 27,5% op gas
Contactpersoon Natuurcentrum Arnhem: eugenie.walraven@natuurcentrumarnhem.nl.

Onderwerpen: 
Slimme aanpak energieverbruik
Energy Battle bij 't Panorama

Betekenisvol onderwijs creëren. Door onderzoekend en ontdekkend leren. Dat is de grote drijfveer van leerkracht Ilse Cornielje van basisschool ’t Panorama in Arnhem. Ze werd dit jaar dan ook ont-zet-tend blij toen Natuurcentrum Arnhem haar interesse polsten voor deelname aan de Energy Battle. "Als je kinderen dit soort belangrijke lessen en ontdekkingen mee kan geven, en daarbij ook nog bijdraagt aan een duurzame school, hoe leuk is dat!”

Enthousiasme en creatieve oplossingen

Les over energiebesparing? Duh….moet dat? In eerste instantie stonden haar leerlingen niet meteen te juichen, maar uiteindelijk bleek meedoen aan de Energy Battle een groot succes.  De uitdaging die eraan verbonden was bleek namelijk een hele interessante: samen in korte tijd zoveel mogelijk energie besparen, thuis en op school. De meest creatieve oplossingen kwamen voorbij. Eten bij kaarslicht, een graadje kouder douchen, thee zetten in de magnetron…en naarmate de wedstrijd vorderde nam het enthousiasme van de leerlingen zichtbaar toe.

Aan de hand van de docentenhandleiding van het Klimaatverbond werkte Ilse voor haar school een lesprogramma uit. “Het leuke aan de Energy Battle is dat het alle elementen van onderwijs in zich heeft. Zo liet ik leerlingen bijvoorbeeld een aanbevelingsbrief schrijven aan de schooldirecteur waarin ze exact uitrekenden hoeveel er met welke maatregelen bespaard kon worden. Vervolgens gingen ze ook echt met hem in discussie.”

Lees het hele verhaal op de website van Natuurcentrum Arnhem

Het resultaat

Uiteindelijk wist de school 16,5% op elektra en 27,5% op gas te besparen in 4 weken tijd en eindigde Arnhem op een knappe tweede plek van de landelijke energiebesparingswedstrijd. Maar de grootste winst is toch vooral de bewustwording.

Volgend jaar ook meedoen met uw school? Neem dan contact op met het Natuurcentrum Arnhem.

Heb je vragen over energie besparen?

Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland. Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
 

Ga naar ELMG.nl
 

Energieloket Midden Gelderland