De brandweerkazerne Arnhem is een duurzaam gebouw

Brandweerkazerne Arnhem
Rietgrachtstraat 74
6828 KE Arnhem

Initiatiefnemer: Gemeente Arnhem
Betrokkenen: Van Pelt Architecten
Gerealiseerd: 2015
Aantal panelen: 140

Onderwerpen: 
Zonne-energie
Warmte
Brandweerkazerne

De nieuwe 24-uurs brandweerkazerne VGGM is een duurzaam gebouw, waarin zorgvuldig met natuurlijke bestaansbronnen wordt omgegaan.

Zo wordt er voor de verwarming en koeling van het gebouw gebruik gemaakt van een lucht/water warmtepomp en is de gehele installatie voorzien van warmteterugwinning. Er liggen 140 zonnepanelen op het dak van de Brandweerkazerne Arnhem. Regenwater wordt in een ondergrondse bak opgevangen en gebruikt voor het vullen van de blusvoertuigen, oefendoeleinden en om de voertuigen te wassen. In de kantoren van de kazerne zijn klimaatplafonds aanwezig die zorgen voor een klimaat dat voldoet aan de hoogste klimaateisen.

Brandweerkazerne Arnhem

Het resultaat

Door de 140 zonnepanelen op het dak produceert de brandweerkazerne groene stroom. De lucht-water-warmtepomp zorgt voor duurzame warmte en koeling. De duurzaamheid van het gebouw is getoetst met de GPR-methodiek. Het hoge ambitieniveau (met een minimum van 7) is met een score van 8+ uiteindelijk overtroffen.

Heb je vragen over energie besparen?

Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland. Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
 

Ga naar ELMG.nl
 

Energieloket Midden Gelderland