Super schoon en innovatief OV

Busstation Arnhem Centraal 6811 KM Arnhem

Betrokkenen: Gemeente Arnhem, Euregio Rhein-Waal, Interreg Duitsland - Nederland, Provincie Gelderland
Aantal trolleybussen: 40
Aantal masten voor de bovenleiding: ongeveer 40.000

Onderwerpen: 
Mobiliteit
Trolleybus Arnhem

De regio Arnhem heeft al het schoonste openbaar vervoer van Nederland. Nu wordt gewerkt aan een nieuwe generatie trolley-bussen.

E-bus 2020 werkt aan innovatie met trolleybussen

Om de trolleybus ook buiten het net met accu’s te kunnen laten rijden, en om de infrastructuur bijvoorbeeld voor elektrische auto's te kunnen gebruiken, is het project E-Bus 2020 opgezet.

In de toekomst kunnen Arnhemse trolley bussen stukken zonder bovenleiding 10 kilometer verder rijden. Het opladen gebeurd tijdens het rijden. In totaal is met het project E-bus 2020 ruim 8,6 miljoen gemoeid.

In het project E-bus 2020-Smart Trolley Grid wordt onderzocht hoe bestaande trolleybovenleidingen ingezet kunnen worden voor het opladen van elektrische auto's. Zo wil de gemeente het gebruik van emissieloze elektrische auto's stimuleren. Afremmende bussen leveren stroom terug aan de bovenleiding, die wordt opgeslagen in (hergebruikte) accu's in de openbare ruimte. Vanuit deze accu's kunnen elektrische voertuigen, openbare verlichting en andere toepassingen weer voorzien worden van groene elektrische energie.

 

Smart Grid Trolleybus

Resultaat

Het is nu mogelijk om elektrisch te rijden op stroom afkomstig van een remmende bus. Op 21 juni 2017 is bij winkelcentrum Schuytgraaf in Arnhem het eerste laadpunt voor elektrische auto's geopend, die geïntegreerd is in de mast van een trolleybovenleiding. Een Europese primeur. De stroom krijgt het laadpunt mede van remmende trolleybussen die energie terugleveren. Het is de bedoeling dat er de komende jaren meer van deze laadpunten komen.

De laadpunten zullen in eerste instantie gebruikt worden door taxi's van Breng Flex. Dat is een vervoerservice op bestelling, die rijdt van halte naar halte in de regio Arnhem-Nijmegen. Een deel van de taxi's rijdt volledig elektrisch. Zij kunnen bij dit laadpunt 'bijtanken' tussen de ritten door.

Heb je vragen over energie besparen?

Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland. Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
 

Ga naar ELMG.nl
 

Energieloket Midden Gelderland