Bellevue is energiezuinig en circulair hoofdkantoor van Alliander

Bellevue
Utrechtseweg 68
6812 AH Arnhem

Initiatiefnemer: Alliander
Gerealiseerd: maart 2017

Onderwerpen: 
Zonne-energie
Warmte
Isolatie
Bellevue intern

Alliander renoveerde hoofdkantoor ‘Bellevue’ in Arnhem. Bijna de hele renovatie was circulair: 95 procent van de materialen die uit het bestaande gebouw zijn gehaald, zijn opnieuw gebruikt. Enkele voorbeelden hiervan: oude bureaubladen zijn bekleed met vilt en dienen als tussenschot tussen de nieuwe bureaus. Zo’n 1.600.000 kilo puin is gebruikt voor verharding van de grond rondom het gebouw en elders als fundering onder nieuwe wegen. En isolatiemateriaal uit binnenwanden (om voorheen het geluid tussen kantoren te dempen) is in de binnengevels verwerkt als extra isolatie.

Het vernieuwde hoofdkantoor heeft geen aansluiting meer op het aardgasnet. Voor de verwarming van het gebouw wordt alleen nog gebruik gemaakt van aardwarmte en -koude. In de zomer wordt er warmte opgeslagen, die in de winter weer wordt gebruikt voor verwarming van het gebouw. En andersom. Daarnaast staat er een energiebuffer, waarin energie wordt opgeslagen. Zo wordt bijvoorbeeld een tijdelijk overschot aan zonne-energie van de zonnepanelen omgezet in warmte of koude, die dan op een later moment gebruikt kan worden.

Het resultaat

Na de verbouwing voorziet het kantoor voor een groot deel in zijn eigen energiebehoefte, waardoor de afname van het net naar verwachting met meer dan 70 procent omlaag gaat.

De grootste duurzame innovatie binnen Bellevue is minder zichtbaar, maar daarom niet minder belangrijk: Bellevue is een ‘full electric’ gebouw geworden. Dat wil zeggen dat het gebouw volledig draait op elektriciteit; er is afscheid genomen van de gasaansluiting. Voor de verwarming van het gebouw wordt gebruik gemaakt van aardwarmte en -koude. De omschakeling naar ‘full electric’ is mede mogelijk door de energie die wordt opgewekt via honderden zonnepanelen op de platte daken en verwerkt ín het glazen dak van het Atrium.

Heb je vragen over energie besparen?

Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland. Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
 

Ga naar ELMG.nl
 

Energieloket Midden Gelderland