VDZ eerste stroomneutrale voetbalvereniging van Gelderland

Voetbalvereniging VDZ
Het Cranevelt 3
6815 DK Arnhem

Initiatiefnemer: VDZ
Betrokkenen: Sportief Opgewekt, Duurzaam Verenigen, gemeente Arnhem
Gerealiseerd: 2016
Aantal panelen: 200
Besparing: 68.000 kWh per jaar

Onderwerpen: 
Zonne-energie
Verlichting (LED)
Zonnepanelen en ledverlichting bij VDZ

Er zijn 200 zonnepanelen op de kantine en kleedkamers van de club geïnstalleerd. Alle oude binnenverlichting is vervangen door led. Ook installeerde VDZ nieuwe masten met led-veldverlichting bij meerdere velden. De veld-verlichting is bovendien in verschillende standen te zetten, waardoor nog meer stroom bespaard wordt.

De investering werd gefinancierd door de landelijke subsidie voor sportverenigingen en duurzaamheidslening van de gemeente Arnhem.
Sportief Opgewekt heeft geadviseerd en uitgevoerd. Project is gestart na een battle tussen Arnhemse sportclubs "Arnhem United" georganiseerd door Duurzaam Verenigen. Sportief Opgewekt en Duurzaam Verenigen zijn partijen die naast advies en realisatie, ook de leden bewust maken van het nut van verduurzaming.

Op het monitoringsscherm in de kantine is live op een begrijpelijke manier te zien hoeveel stroom wordt opgewekt en gebruikt.

Monitoringsscherm met opwek en verbruik

Het resultaat

Door eigen zonnestroom op te wekken en zuinige verlichting te gebruiken, bespaart VDZ jaarlijks 68 duizend kWh grijze stroom. Hiermee zetten VDZ een goede stap voor een gezonde toekomst, zowel financieel als qua milieu. Dit komt neer op jaarlijks 38 ton minder CO2-uitstoot in de lucht. Als VDZ niet was verduurzaamd, maar wel deze CO2-uitstoot wilden compenseren, hadden zij 1.900 volwassen eiken moeten planten. Dat is genoeg om bijna 7 voetbalvelden mee te vullen!

Heb je vragen over energie besparen?

Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland. Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
 

Ga naar ELMG.nl
 

Energieloket Midden Gelderland