Scroll naar beneden
Illustratie van een kastje met draadje naar een molshoop met plantje

Goede voorbeelden

  Overzicht

VvE Park Sonswijck 5: geïnspireerd door het Energy Café

IMG-2373.jpg
60% minder verbruik, dat kan toch niet? Nou, wel dus!

Door een goede voorbereiding naar energieneutraal

'Ik houd van techniek. Dat is niet erg gebruikelijk in mijn leeftijdscategorie.' Mevrouw Kroon hoef je inmiddels weinig meer uit te leggen over zonnepanelen. Sterker nog, zij deelt haar ervaringen met anderen. 'Als ik bij andere VvE's een presentatie houd, begint de aannemer hard te knikken als ik over de specificaties van de zonnepanelen vertel.'

Het begint met de wens voor zonnepanelen.

In 2014 begon Anneke Kroon zich te oriënteren op duurzame energie. Een reis die haar en de Werkgroep Duurzame Energie van Park Sonswijck 5 flink wat tijd kostte. Maar het resultaat mag er ook wezen. Het energieverbruik van het gebouw is nu minder dan de helft van wat het was. En zonnepanelen wekken de rest van de gevraagde energie op.

Het begint met de wens voor zonnepanelen. Maar al snel blijkt dat de eerste stap is om het energieverbruik te verminderen. Ze vervangen de oude lampen door LED verlichting met sensoren. En ze veranderen de instellingen van de lift en de ventilator in de parkeergarage. Hiermee besparen ze maar liefst 60% op het energieverbruik.

Het succes is te danken aan een goede voorbereiding.

Eind 2018 komt de droom van mevrouw Kroon dan eindelijk uit: de zonnepanelen worden geplaatst! Ze kan de prestaties van de 38 zonnepanelen goed volgen op haar computer. De zonnepanelen wekken genoeg op om in de rest van het energieverbruik van de algemene ruimtes te voorzien. Het gebouw is nu dus energieneutraal. Maar er is nog genoeg ruimte op het dak. De volgende droom is om hier zonnepanelen te plaatsen voor de bewoners.

Al met is was het een proces van de lange adem. Het succes is grotendeels te danken aan een goede voorbereiding. Zo brengt de Werkgroep het idee voor zonnepanelen al in een vroeg stadium telkens in bij de vergaderingen van de VvE. En neemt mevrouw Kroon de tijd om in gesprek te gaan met bewoners die twijfels hebben. Dit leidt uiteindelijk tot het unanieme besluit voor de zonnepanelen op het dak.

Geïnspireerd door het Energy Cafe van Arnhem Aan.

Het delen van haar verhaal heeft succes. Zo deelden ze hun verhaal ook met de vier andere vergelijkbare appartementencomplexen in de straat. "Hun reactie was: '60% minder verbruik, dat kan toch niet?' Nou, wel dus!" Eén van de andere gebouwen heeft inmiddels ook zonnepanelen op het dak. 'Je moet je gesteund voelen door mensen die hetzelfde denken.' Zelf werd ze bijvoorbeeld geïnspireerd door het Energy Cafe van Arnhem Aan.

Wij helpen je graag mee