Scroll naar beneden
Illustratie van een kastje met draadje naar een molshoop met plantje

Goede voorbeelden

  Overzicht

Met een warmtecamera door parkflat Zijpendaal

Parkflat Zijpendaal

'Er moest wat gebeuren, dat leefde bij iedereen'

Ben je regelmatig in park Sonsbeek? Dan heb jij vast wel eens de terrasflat aan de overkant van de Zijpendaalsestraat gezien. Wat je waarschijnlijk niet zag, is dat deze flat flink geïsoleerd is. Martien Würdemann en Dick Tijsseling vertellen hoe dat is gegaan. De heren vormen samen met een andere bewoner de duurzaamheidscommissie van de flat. Dick was al begonnen met een eerste verkenning en als Martien ook in het gebouw gaat wonen, komt er echt vaart achter.

Warmtecamera

Via Arnhem Aan komen ze in contact met de aanjager voor VvE's. Samen met deze onafhankelijke deskundige lopen zij met een warmtecamera door het gebouw. Met de warmtecamera maak je infraroodbeelden van een gebouw of woning. Zo kan je zien waar je energie verliest.

De duurzaamheidscommissie kan met deze 'mooie plaatjes' andere bewoners makkelijk laten zien waar de lekken zitten. 'Er moest wat gebeuren, dat leefde bij iedereen.' De keuze valt al snel op spouwmuurisolatie. Er is ook een subsidie beschikbaar, maar dan moeten ze naast spouwmuurisolatie ook nog een tweede maatregel uitvoeren. Ze kiezen om de aanwezige oude ramen te vervangen door HR++ dubbel isolatieglas.

'Terugkeer naar het werkende leven'

Voor de uitvoering hebben ze verder geen ondersteuning nodig. Dat is voor de mannen bekend terrein. 'Het was een terugkeer naar het werkende leven,' lacht de al gepensioneerde Martien. Ze vragen een aantal offertes aan en regelen de aanbesteding. Beide maatregelen kunnen hierdoor vlot worden uitgevoerd. Al is het plaatsen van die nieuwe ramen nog best een onderneming. Eén ruit weegt maar liefst 135 kilo. Deze worden met een hijskraan naar boven getakeld.

Martien en Dick krijgen veel positieve reacties. 'Wat zo leuk was: Iedereen was vol begrip voor de werkzaamheden.'

Wil jij ook een warmtescan laten uitvoeren? Als VvE of groep buurtbewoners kan je hier gratis gebruik van maken! Klik hier voor meer info.

Wij helpen je graag mee