Islamitisch Cultureel Centrum Nour Al Houda in Vredenburg is een moskee met een achterban van honderden Arnhemmers. Tot een paar jaar geleden bestond een groot deel van de exploitatiekosten uit energie. Het bestuur van de moskee besloot om zonnepanelen aan te schaffen om zo de kosten te drukken. Ook vanuit islamitisch perspectief is verspilling tegenaan en bijdragen aan het milieu erg belangrijk.
“Instellingen als moskeeën leven van donaties, gemeenschapsgeld. Des te belangrijker om te besparen op energiekosten. Dan kan het gemeenschapsgeld ingezet worden voor andere doeleinden. Dat is voor ons de primaire reden geweest voor de stap richting verduurzaming”, aldus meneer Tabali, bestuurslid bij Nour Al Houda. Door het gebruik van zonne-energie wordt jaarlijks een flinke besparing gerealiseerd. In het eerste jaar, 2021, ging het om een besparing van ongeveer 10.000 euro.
Een benefiet voor zonne-energie
In 2019 is er een campagne gestart en een benefiet georganiseerd om geld in te zamelen voor dit project. Er zijn offertes opgevraagd bij verschillende leveranciers en uiteindelijk is men uitgekomen bij een leverancier uit de gemeenschap. Die heeft een deel van zijn winst weer gedoneerd aan de moskee. Daarna is het technische proces van start gegaan. Na de installatie eind 2020 heeft een onafhankelijke partij inspectie gedaan om zeker te weten dat de installatie voldeed aan alle kwaliteits- en veiligheidseisen. “Na ons is ook de Al Fath moskee op de Oldenbarneveldstraat een zonnepanelen-project gestart. Daarna volgden anderen, zoals de moskee in Wageningen.”
Draagvlak vanuit islamitisch gedachtegoed
De gemeenschap aan de voorkant goed betrekken bij het proces was voor het bestuur van Nour Al Houda erg belangrijk. “We hebben vanaf het begin duidelijk gemaakt waarom we deze verduurzaming moesten doorvoeren. Elke tijd heeft zijn eigen uitdagingen, energie is anno 2022 daar een van. Daaraan bijdragen valt onder het islamitisch gedachtegoed.” Om het dak met zonnepanelen zichtbaar te maken na de plaatsing is er een filmpje gemaakt. Bekijk het hier, vanaf minuut 2.30!
.