Scroll naar beneden
Illustratie van een kastje met draadje naar een molshoop met plantje

Goede voorbeelden

  Overzicht

Met een heatpipe besparen op gas

heatpipe3.jpg
Een oerwoud aan mogelijkheden

Ondanks een oerwoud aan mogelijkheden is Frank energieneutraal

Het is 2017 als Frank Heesen en zijn vrouw besluiten om hun woning in Rijkerswoerd te verduurzamen. Ze vinden duurzaamheid belangrijk en maken zich zorgen over het klimaat. Daarom schakelen ze de hulp in van een woonwensencoach van Arnhem Aan. Samen kijken ze naar de mogelijkheden in hun woning.

Heatpipe

De eerste stap is een heatpipe. Deze installatie neemt warmte op uit de lucht en verwarmt hiermee kraanwater en water in de cv-ketel. Hierdoor verbruik je een stuk minder gas. In het voorjaar van 2018 wordt de heatpipe geïnstalleerd op het dak. Hiermee bespaart Frank elk jaar tot 200 kubieke meter gas, zo'n 135 euro!

Wijkinitiatief

In de zomer van 2019 wil Frank de volgende stappen zetten. Hij raakt in gesprek met Lijn2030 en zij raden hem aan samen met zijn buren in actie te komen. 'Ik kwam thuis en heb direct een appje in de buurtapp gedaan.' Samen met een aantal enthousiaste buurtbewoners laten ze een onderzoek uitvoeren. Door de coronacrisis moeten ze het wijkinitiatief helaas stilleggen.

Oerwoud aan mogelijkheden

Maar Frank is niet snel uit het veld geslagen. In zijn eentje doet hij verder onderzoek. Hij isoleert zijn kozijnen en laat een fout in zijn pui herstellen. Als hij verder wil verduurzamen, komt hij in een oerwoud aan keuzes terecht. Hij schakelt de hulp van een gespecialiseerd adviseur in. De adviseur helpt hem om een goede afweging te maken tussen de verschillende mogelijkheden. Daarna blijkt het ook nog een klus om de juiste installateur te vinden.

Energieneutraal

Maar uiteindelijk lukt het dan toch. Na het installeren van extra isolatie, balansventilatie, zonnepanelen, convectoren en een warmtepomp is het huis van Frans energieneutraal. Hij heeft zoveel kennis opgedaan, dat hij die nu ook graag deelt. Hij heeft een website, waarop hij vertelt over de keuzes die hij heeft gemaakt. Hij is ook actief als woonwensencoach bij Arnhem Aan.

Wil je de website bekijken van Frank? Klik dan hier. Wil je ook iemand die meekijkt met wat er mogelijk is in jouw woning? Vraag dan een woonwensenscan aan.

Wij helpen je graag mee