Besparen en duurzaam opwekken voor ondernemers/verenigingen

Besparen en duurzaam opwekken voor ondernemers/verenigingen

Wat kun je allemaal doen?

Eneco_ZonneHub_Arnhem.jw_.DAK_-1024x607.jpg

Besparen en opwekken

Alle energie die je bespaart hoeft niet opgewekt te worden! Zo simpel is het. Het scheelt kosten en belasting van het milieu. Als je dan ook nog eens die energie die je wel nodig hebt duurzaam opwekt dan zijn we helemaal spekkoper!

Hieronder op deze pagina tref je informatie over besparen en opwekken van energie. Ook tref je informatie over het uitvoeren van de energiescan, een handig hulpmiddel die je op weg helpt met het nemen van de juiste besluiten.

Als je geïnspireerd wilt worden door collega ondernemers die je voorgingen? Kijk hier dan eens op de ArnhemAAN youtube pagina naar hun getuigenissen.

Arnhemmers waarderen duurzame ondernemers

Energie besparen als ondernemer/vereniging, stichting

Energiescan

Er zijn zoveel mogelijkheden om energie te besparen. Denk alleen al eens aan LED verlichting of simpelweg de thermostaat 1 of 2 graden lager zetten...

Om je op maat advies te geven bieden we de energiescan aan. De energiescan maakt energie besparen én het voldoen aan de informatieplicht en zorgplicht makkelijker. Het geeft inzicht in te nemen maatregelen (die per branche verschillen), in terugverdientijd en in opbrengsten. Je kunt bovenal subsidie krijgen voor de energiescan. Win-win dus!

Kijk hier voor meer informatie over de scan, of download hier de folder.

Informatieplicht en zorgplicht

Energie besparen is niet langer vrijblijvend. Ondernemers met een energieverbruik > 50.000 kWh en/of 25.000 m3 gas moeten energiebesparende maatregelen nemen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Dit is geregeld in de Wet Milieubeheer. Op WATTjemoetweten.nl kun je checken of je aan de Informatieplicht Energiebesparing moet voldoen. Je vindt daar bovendien welke maatregelen voor jou gelden en welke stappen je nog meer moet nemen. Bedrijven en instellingen zonder wettelijke verplichting hebben een zorgplicht om verspilling tegen te gaan.

Handhaving en controle door ODRA

ODRA (Omgevingsdienst Regio Arnhem) is de toezichthouder op de naleving van de Wet Milieubeheer en de Informatieplicht. Zij voert controles uit. ODRA controleert welke energiebesparende maatregelen je moet nemen en geeft een korte rapportage van de ontbrekende maatregelen, maar geeft daarbij geen kostenplaatje. Na een afgesproken herstelperiode voert ODRA opnieuw een controle uit om te controleren of de ontbrekende maatregelen uitgevoerd zijn.

Een traject via ODRA moet je zien te voorkomen. Het is tijdrovend en dwingend. Twee elementen waar de gemiddelde ondernemer niet blij van wordt. Laat je een energiescan uitvoeren, dan kun je een doordacht investeringsplan maken. De energiescan geeft namelijk inzicht en laat niet alleen zien welke investeringen ermee gemoeid zijn, maar ook hoeveel besparing je het oplevert. Wanneer je via een gezamenlijke aanpak een energiescan uit laat voeren, is ODRA vooralsnog terughoudend met een energiecontrole.

Pandeigenaar of huurder?

ODRA controleert bij de verbruiker van energie of de energiebesparende maatregelen genomen zijn. In de regel is dit de pandeigenaar, behalve wanneer 1 huurder exclusief huurt. In het huurcontract kunnen hierover afspraken zijn gemaakt.

Besparen juist in coronatijd. Check de folder!

Door corona leven we in een nieuwe werkelijkheid. De gevolgen van het virus hebben impact op elke ondernemer. Op korte dan wel lange termijn. Bij een groot aantal ondernemers is de omzet fors gekelderd en mogelijk het bedrijf zelfs tijdelijk gesloten. Verduurzamen van het pand staat daardoor niet meer hoog op de prioriteitenlijst. Begrijpelijk. Al kan het juist nu een gunstig moment zijn om energiebesparende maatregelen te treffen. Zeker als je momenteel aan het klussen bent of onderhoud uitvoert. Het levert je namelijk direct wat op. We willen je een handje helpen. We hebben daarom in een folder een aantal energie-besparende maatregelen op een rijtje gezet die makkelijk te nemen zijn. Vaak zonder kosten.

Handige tips voor snel resultaat:


* Zaak gesloten? Vraag verlaging van je voorschot aan bij je energieleverancier.
* Check de instellingen voor de verwarming, ventilatie en airco of zet ze uit.
* Stand by verbruikt nog steeds energie. Zet apparatuur uit.
* Maak lamparmaturen schoon voor feller licht.
* Breng tochtstrippen aan bij ramen en deuren.
* Isoleer verwarmingsbuizen in loze ruimtes.

Download hier de folder waarin overzichtelijk staat wat je moet doen en welke mogelijkheden er zijn voor jouw bedrijf of vereniging in coronatijd.

Energie opwekken als ondernemer/vereniging, stichting

In het door de Arnhemse gemeenteraad vastgestelde meerjaren programma 'New energy made in Arnhem', is bepaald dat in 2023 in Arnhem 25.000 zonnepanelen op zakelijke daken moeten liggen. We zijn daar al een eind mee op weg. Als ook jij plannen hebt je dak te gebruiken voor zonnepanelen neem dan even contact op met een expert bij de gemeente. Uiteraard geldt dat ook voor andere ideeën om energie op te wekken. Naast tips en suggesties kunnen we je in contact brengen met andere ondernemers die je voor gingen. Èn we weten welke financiële regelingen er zoal zijn. Hiervoor kun je overigens ook zelf even speuren via deze link.

Groene Stroom inkopen

Groene stroom inkopen is de snelste manier om duurzame energie te verbruiken. Dit kan door bijvoorbeeld collectieve inkoop of de zgn. 'postcoderoos' regeling. Voor meer informatie hierover neem even contact op

Energie besparen ondernemers in Arnhem

Wij helpen je graag mee