Scroll naar beneden
Besparen en duurzaam opwekken voor ondernemers/verenigingen

Besparen en duurzaam opwekken voor ondernemers/verenigingen

Wat kun je allemaal doen?

Eneco_ZonneHub_Arnhem.jw_.DAK_-1024x607.jpg

Besparen en opwekken

Alle energie die je bespaart hoeft niet opgewekt te worden! Zo simpel is het. Het scheelt kosten en belasting van het milieu. Als je dan ook nog eens die energie die je wel nodig hebt duurzaam opwekt dan zijn we helemaal spekkoper!

Op deze pagina vind je informatie over besparen en opwekken van energie. Ook vind je hier informatie over het uitvoeren van de energiescan, een handig hulpmiddel dat je op weg helpt met het nemen van de juiste besluiten.

Gebruik deze zomer voor gratis maatwerkgesprek Subsidieregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) voor zonnepanelen.

Zoek je inspiratie van collega ondernemers die je voorgingen? Kijk dan eens op de ArnhemAAN youtube pagina naar hun verhalen.

Arnhemmers waarderen duurzame ondernemers

Energie besparen als ondernemer/vereniging, stichting

Energiescan

Er zijn zoveel mogelijkheden om energie te besparen. Denk alleen al eens aan LED verlichting of simpelweg de thermostaat 1 of 2 graden lager zetten...

Om je advies op maat te geven bieden we de energiescan aan. De energiescan maakt energie besparen én het voldoen aan de informatieplicht en zorgplicht makkelijker. Het geeft inzicht in te nemen maatregelen (die per branche verschillen), in terugverdientijd en in opbrengsten. Je kunt bovenal subsidie krijgen voor de energiescan. Win-win dus!

Kijk hier voor meer informatie over de scan, of download hier de folder.

Informatieplicht en zorgplicht

Energie besparen is niet vrijblijvend. Ondernemers met een energieverbruik van 50.000 kWh of hoger en/of 25.000 m3 gas of hoger, zijn verlicht energiebesparende maatregelen nemen. Dit zijn maatregelen die binnen vijf jaar terugverdiend zijn. Dit is geregeld in de Wet Milieubeheer.

In de Wet Milieubeheer staat dat je moet melden welke maatregelen je al getroffen hebt. Dit is de Informatieplicht Energiebesparing. Op WATTjemoetweten.nl

Verbruik je minder dan 50.000 kWh energie en minder dan 25.000 m3 gas? Dan heb je een zorgplicht om energieverspillingen tegen te gaan.

Handhaving en controle door ODRA

ODRA (Omgevingsdienst Regio Arnhem) is de toezichthouder op de naleving van de Wet Milieubeheer en de Informatieplicht. Zij voert controles uit. Een traject via ODRA moet je zien te voorkomen. Het is tijdrovend en dwingend.

ODRA controleert welke energiebesparende maatregelen je moet nemen, maar geeft daarbij geen kostenplaatje. Je ontvangt de rapportage in een ‘handhavingsbrief’. Hierin staan de tekortkomingen als overtreding opgenomen. Je krijgt dan een korte periode om te zorgen dat je wel voldoet. Je moet dit dan zelf regelen. Doe je dit niet, dan zal de ODRA een handhavingstraject opstarten. Wanneer je een gesubsidieerde energiescan uit laat voeren, is ODRA vooralsnog terughoudend met een energiecontrole.

Wie is aan zet? De pandeigenaar of de huurder?

De scheiding tussen eigendom en gebruik van vastgoed maakt verduurzamen soms ingewikkeld. De eigenaar investeert in een gebouw, dat daardoor een hogere marktwaarde krijgt, terwijl de huurder profijt heeft van een lagere energierekening.

Energiebesparende maatregelen aan het gebouw en de buitenkant van het gebouw zijn meestal voor rekening van de eigenaar. Alles wat binnen moet gebeuren – zoals verlaging van branduren van de binnenverlichting – is de verantwoordelijkheid van de huurder dan wel huurders. In het huurcontract worden hierover afspraken vastgelegd.

Bekijk de flyer voor meer informatie flyer wie is aan zet?

Besparen juist in coronatijd. Check de folder!

Door corona leven we in een nieuwe werkelijkheid. De gevolgen van het virus hebben impact op elke ondernemer. Op korte dan wel lange termijn. Bij een groot aantal ondernemers is de omzet fors gekelderd. Juist nu een gunstig moment zijn om energiebesparende maatregelen te treffen. Het levert je namelijk direct wat op. We willen je een handje helpen. We hebben daarom in een folder een aantal energie-besparende maatregelen op een rijtje gezet die makkelijk te nemen zijn. Vaak zonder kosten.

Handige tips voor snel resultaat:

* Check de instellingen voor de verwarming, ventilatie en airco of zet ze uit.
* Stand by verbruikt nog steeds energie: zet apparatuur uit.
* Maak lamparmaturen schoon voor feller licht.
* Breng tochtstrippen aan bij ramen en deuren.
* Isoleer verwarmingsbuizen in loze ruimtes.

Download hier de folder waarin overzichtelijk staat wat je moet doen en welke mogelijkheden er zijn voor jouw bedrijf of vereniging in coronatijd.

Energie opwekken als ondernemer/vereniging, stichting

In de Arnhemse gemeenteraad is het meerjaren programma 'New energy made in Arnhem' vastgesteld. Er is afgesproken dat in 2023 25.000 zonnepanelen op zakelijke daken liggen. Wil jij ook zonnepanelen op je zakelijke dag leggen? Kijk voor financiële regelingen hier.

Groene Stroom inkopen

Groene stroom inkopen is de snelste manier om duurzame energie te gebruiken. Dit kan je individueel regelen door te kiezen voor een groene energieleverancier. Of je kunt een stap verder gaan door samen met collega-ondernemers collectieve inkoop te regelen. Misschien wil je je dak zelfs aan de buurt beschikbaar stellen voor een 'postcoderoos' regeling.

Energie besparen ondernemers in Arnhem

Wij helpen je graag mee