Scroll naar beneden

ACTIEWEEK: AAN DE ZON

De eerste twee weken van juli staan in het teken van de zon. Want daar krijg je energie van! Wist je dat er in Arnhem al ruim 210.000 zonnepanelen liggen? Bijna de helft daarvan (100.000) ligt op of bij woningen van Arnhemmers. We zitten daarmee bijna op onze gemeentelijke doelstellingen voor 2023 (215.000). Voor 2030 is het streven er 415.000 te hebben liggen. Dus we gaan vooral zo door!

Overigens hebben we het bij 210.000 panelen dan over het elektriciteitsverbruik van een kleine 22.000 huishoudens. Niet alle opgewekte stroom gaat naar huishoudens maar dat is even om een gevoel te krijgen bij deze cijfers.

Van boven

Omdat je vanaf de openbare weg meestal de zonnepanelen niet ziet, hebben hebben we een mooie overzichtskaart ArnhemAan_Plattegrond_Online gemaakt van 150 van de Arnhemse projecten en we hebben er 6 uitgekozen die we hebben gefilmd met een drone.

Hieronder tref je deze films waarvan er komende week iedere dag 1 wordt verspreid via onze social media kanalen (Facebook Arnhem Aan en Instagram).

Sportverenigingen en zwembaden

Zon, energie en beweging hangen nauw samen. Sportvereniging en zwembaden in Arnhem gebruiken hun daken voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld voetbalvereniging Eldenia heeft er 170 geïnstalleerd. Arnhem Aan de Zon!

Onderwijsinstellingen

De zon geeft ook onderwijsinstellingen in Arnhem energie. Er liggen inmiddels zo’n 10.000 zonnepanelen op onderwijsgebouwen in Arnhem. Een mooi voorbeeld is ’t Venster waar er sinds 2020 820 panelen liggen. Harold de la Bretoniere van ’t Venster vertelt er met trots over in dit filmpje. Arnhem Aan de Zon!

Inwoners

Samet Kaymak vertelt in deze video hoe hij probeert zelfvoorzienend te zijn qua stroomverbruik. Zijn zonnepanelen helpen daar behoorlijk goed aan mee. Ook voor het opladen van zijn elektrische auto. Arnhem Aan de Zon!

Cultuur

Museum Arnhem heeft onlangs haar deuren geopend en is geheel duurzaam gebouwd. Directeur Saskia Bak vertelt in dit filmpje onder meer hoeveel zonnepanelen er liggen en wat men er aan heeft. Arnhem Aan de Zon!

Ondernemers

Er liggen op dit moment (juli 2022) ca. 47.000 zonnepanelen op daken van Arnhemse bedrijven. Ambting Autoschade neemt er daarvan 566 voor zijn rekening en vertelt in deze video wat het oplevert. Arnhem Aan de Zon!

Zorg

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is een mooi voorbeeld waar je energie van krijgt. Met 641 panelen wekt Rijnstate stroom op vergelijkbaar met het gemiddeld verbruik van 51 huishoudens. Arnhem Aan de Zon!

Lichtpuntje

Op de 150 panden van de overzichtskaart ArnhemAan_Plattegrond_Online kun je het zgn. ‘lichtpuntje’ vinden. Een sticker die dat duidelijk maakt dat er zonnepanelen liggen. En natuurlijk dat wij daar ontzettend trots op zijn! Goede voorbeelden die opvolging verdienen!

Arnhem Aan de Zon_lichtpuntje

Arnhem Aan de ZONdag 3 juli: Energiemarkt in Malburgen

Een van de momenten in de actieweek is de Energiemarkt in Malburgen (voor de Moskee), adres: ICC Nour Al Houda, Groningensingel 1191, 6835 HZ Arnhem. Van 14 tot 16 uur zal de Arnhem Aanhanger en bakfiets staan samen met energiecoaches, temidden van andere energie activiteiten zoals Zonnestad (bouwen van een stad met zonne-energie; workshop voor kids) en het Energie Bespaar Huis. Er zullen diverse experts rondlopen die iets kunnen vertellen over het opwekken van je eigen stroom door middel van de zon. Ook voor als je in een huurwoning woont!

Even op een rijtje wat er te doen is:

  • Tips en trucs voor energie besparen
  • In gesprek met een energiecoach
  • Een waardebon voor energiebesparende producten van €60,- krijgen
  • Korting en advies bij zonnepanelen
  • Hulp bij het samen met je buren een actie organiseren
  • Lekkere hapjes en duurzame recepten
  • Zelf aan de slag als coach of ambassadeur

Zelf Aan de zonnepanelen: Lokaal Duurzaam Collectief

Wil je ook zonnepanelen, maar weet je niet waar je daarvoor terecht kan? Ga dan naar Lokaal Duurzaam Collectief. Dit collectief bestaat uit drie lokale bedrijven die als betrouwbare leveranciers voor zonnestroom zijn geselecteerd. Door met deze bedrijven te werken, ben je verzekerd van een goede service, hoge kwaliteit, een scherpe prijs (mét €200 korting deze zomer!) én een aanspreekpunt in de buurt. Ga voor meer informatie en het opvragen van een offerte naar www.arnhemaan.nl/mogelijkheden/lokaal-duurzaam-collectief/. Bekijk het filmpje:

Ook Aan de zon voor de mobiliteit in Arnhem

Arnhem is al een tijdje in de weer als 'lead partner' van een belangrijk Europees project. Niet veel mensen weten dat. Wat gebeurt er 'achter de schermen' van een Europees project? Kort gezegd komt het er op neer dat Arnhem samen met een aantal andere Europese steden werkt aan een oplossing voor het probleem van 'vraag en aanbod op de energiemarkt'. Het is namelijk zo dat de meeste vraag naar zonne-energie komt op het moment dat de zon niet schijnt. In de avond als mensen thuis komen en bijvoorbeeld hun auto willen opladen. Met het project 'CleanMobilEnergy' wordt een zgn. Slimme Energie Verdeler opgeleverd die dit probleem oplost. Het systeem monitort, reguleert en voorspelt.

Op onze Arnhem Aan Instagram pagina tonen we vanaf 11 juli een aantal animaties met meer uitleg over dit systeem.

Het is een van de 'missing links' in de energietransitie en brengt ons allen weer een stapje verder naar een klimaatneutrale samenleving.

Logo-AA-Zon-actie-RGB_klein
Van de zon word je blij!